Sunde alternativer
Ifølge en undersøgelse foretaget af Allied Market Research, offentliggjort på FoodNavigator, forventes forbruget af alternative proteiner (andre end fisk og kød) at være steget med 8,4 procent fra 2017 til udgangen af 2020. At vælge et vegetarisk alternativ er blevet normalt og opfattes ikke længere som en kost for dem med “særinteresser”. Efter at producenter som Beyond Meat og Impossible Burger trådte ind i arenaen, fik også kødelskere smag for kødfri alternativer. Flere fødevareproducenter følger udviklingen tæt og tester nye koncepter.
Gasser er afgørende for friskhed, længere holdbarhed og mindre madspild
Fødevareindustrien har fået nye krav og forventninger som følge af den vegetariske trend. Vegetarisk og vegansk mad handler om friskhed, smag og tekstur, men også konservering under transport, køling og frysning.
”Fødevareproduktion er energi- og ressourcekrævende. For at reducere vores klimaaftryk skal vi reducere vores madspild. Lindes fødevaregasser hjælper med at opretholde høj fødevarekvalitet og forlænge holdbarheden. Gasserne bruges til køling, frysning og pakning i en beskyttende atmosfære”, forklarer Flemming Kay, chef for fødevareindustrien i Linde Danmark.
Gasser er vigtige for fødevareproduktionen. For at bevare vitaminer og lang levetid, friskhed og ernæring er kryogen frysning i frysere og køleskabe med temperaturkontrolsystemer afgørende. Det gælder også fødevareemballage, der er afhængig af gasblandinger af nitrogen, kuldioxid og ilt for at bevare friskheden, forlænge holdbarheden og reducere madspild.
“Mange mennesker er bekymrede for vitaminnedbrydning og tab af næringsstoffer i friske fødevarer. Vitamin- og næringsindholdet i friske grøntsager reduceres under opbevaring. Ifølge forskning er frosne produkter dog fulde af næringsstoffer. Forudsat at de er frosne, mens de stadig er friske og ved at bruge en optimal fryseløsning, kan man sikre kvalitet, forlænge holdbarhed og næringsindhold, siger Kay.
Pris og efterspørgsel
Vi kommer nok til at se mange nye og spændende produkter i de kommende år. I nogle lande er der dog stadig udfordringer med et smalt udvalg og et højt prisniveau.
“Der er et stigende antal af producenter af vegetarretter i Danmark,” siger Kay. ”Vores kunder siger, at de får god respons fra deres kunder på vegetariske produkter, både hvad angår smag og kvalitet, men prisen er stadig en stor faktor. Det skal være overkommeligt og ikke for dyrt. I de tilfælde, hvor det vegetariske produkt koster det samme eller er dyrere end kødalternativet, er det endelige valg ofte kødvarianten,” mener han.