Prisvindende norsk destillation – Bareksten Botanical Gin viser vejen

I takt med at de nordiske lande liberaliserer deres alkoholmonopoler, spirer en ny generation af innovative, mindre destillerier og bryggerier frem. Et eksempel er norske OSS Distillery A/S, der gør stort indtryk med deres prisvindende Bareksten Gin.

Sidste år brød Bareksten Botanical Gin, destilleret af OSS Craft Distillery, igennem på det internationale spiritusmarked, da den vandt dobbelt guld ved the World Gin Awards i San Francisco og yderligere fem guldmedaljer ved internationale brændevinskonkurrencer. Denne gin, som er kendetegnet ved ”lyse, krydrede, grønne aromaer af enebær og fyr med lag af røde bær og jordbundne krydderier … og en meget blød smag med et anstrøg af sødt træ, kanel og citrusfrugt”, eksisterede slet ikke for tre år siden, men nu findes den i indkøbskurvene hos gin-connoisseurs i 20 forskellige lande.

Brug af gas i destillerier

  • Gasser bliver brugt i hele produktionsprocessen.
  • Specielle gasser bliver brugt til at foretage analyser i laboratoriet, og der er kvælstof af levnedsmiddelkvalitet i lagertankene.

“I 2005, da det norske marked begyndte at åbne sig, var der to destillerier i landet, men ingen af dem var specielt gode til at udnytte det nye marked,” siger Stig Bareksten, grundlægger og ejer af OSS Craft Distillery. “Jeg havde en ide til et produkt, så jeg bad et af destillerierne om hjælp til at fremstille det.”

I 2014 købte Bareksten hele destilleriet, som oprindelig var et biobrændsel-anlæg, og begyndte at destillere sin egen brændevin. I dag omfatter Bareksten udvalget akvavit, whisky, vodka, frugtlikør og sidst, men ikke mindst den verdensberømte Bareksten Botanical Gin.

“Jeg ville definere essensen af norsk gin ved at bruge de fantastiske råvarer fra vores natur,” siger Bareksten og tilføjer, at Bareksten Botanical Gin indeholder 26 forskellige planter, og 19 af dem er lokale. De omfatter vilde bær, tyttebær, blåbær, rabarber, hyldebærblomst og hyben for bare at nævne nogle få.

Gin skal være tør og bitter. Hvis man kan opnå den rigtige balance, får man en god gin. - Stig Bareksten

En kompleks gin som den her, bliver ikke udviklet på en nat, men Barekstens er faktisk lavet om natten.

“Jeg er en natteravn, så det første trin i min produktudvikling finder som regel sted midt om natten i mit køkken” siger Bareksten og forklarer, at han typisk kan findes siddende ved sit køkkenbord tidligt om morgenen, mens han destillerer og prøver nye planter, som han for manges vedkommende selv samler eller dyrker.

“Jeg prøver at drage nytte af alle de produkter, der er omkring mig. Når jeg føler, at noget kunne have en god aroma, destillerer jeg det for sig selv for at finde ud af, hvordan dets karakter er, før jeg prøver at finde ud af, hvordan det kan passe ind i en opskrift”, fortsætter han.

Når en brugbar ingrediens er blevet identificeret, bliver den overført til OSS Craft Distillery laboratoriet, hvor den bliver analyseret, opskaleret og til sidst brugt i en fuld-skala forsøgs-destillation.

”Indtil nu, har jeg lavet ca. 250 destillationer. Mellem fem og ti af dem avancerede til fuld-skala, 600 liter forsøgs-destillationsfasen, og til sidst endte vi så med et succesrigt globalt brand”, slutter Stig Bareksten.

Tekst: Isabelle Kliger
Foto: KIND

Bareksten cocktail: Endless Summer

4 dele Bareksten Botanical Gin
1,5 dele sukkersirup
3 dele citronsaft
1,5 dele frisk appelsinjuice
2 dele hyldeblomstlikør

Ryst med is, filtrer over i et afkølet glas og pynt med reven citronskal.

Flere opskrifter kan findes her.